Thursday, 6 December 2012

MUTIARA HIKMAH UNTUK LEPASAN PELAJAR SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (SPM)



PROMOSI KEMASUKAN PELAJAR BARU LEPASAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (SPM) KE KATPM
Sesiapa yang mahu dapatkan atau dapat surat tawaran KATPM Perlis  DIMINTA dan DIWAJIBKAN untuk mesej SMS NAMA PENUH, NOMBOR KAD PENGENALAN, ALAMAT EMAIL DAN NAMA KURSUS yang diambil, AM, TEL : 017-6842 836 untuk rujukan seterusnya bagi memudahkan urusan pinjaman pengajian. Anda juga boleh menghubungi AM, TEL : 017-6842 836 untuk pertanyaan lanjut mengenai pendaftaran KATPM.


MENGAPA KATPM MENJADI PILIHAN?
Mudah! Pilihlah Kolej Antarabangsa Teknologi & Profesional, Perlis, Malaysia (KATPM) sebagai destinasi anda untuk melanjutkan pengajian. KATPM adalah satu-satunya pilihan ramai pelajar dari segenap pelusuk negara kerana kelebihan dalam perkara-perkara berikut :

  • Semua kursus yang ditawarkan telah mendapat kelulusan daripada Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).
  • KATPM akan membantu mendapatkan pinjaman pelajaran bagi yang layak dan semua pelajar KATPM yang sedia ada telah pun mendapat pinjaman daripada PTPTN atau Agensi Kerajaan.
  • Diploma yang dikeluarkan oleh KATPM telah mendapat pengiktirafan daripada Jabatan Perkhidmatan (JPA) setaraf dengan diploma yang dikeluarkan oleh mana-mana universiti awam dan semua graduan layak dipertimbangkan untuk menjadi kakitangan awam.
  • Tenaga pengajar yang berijazah, bertauliah dan profesional.


Ingin berjaya dalam pelajaran?
Ingin mendapatkan suatu cara belajar yang efektif dan mudah ? Berikut ini adalah 7 (tujuh) langkah yang dapatanda lakukan dan kembangkan sendiri yang diterjemahkan daripada buku   Seven Habits of Highly Effective People karangan Stephen R. Covey.
 
1. Bertanggung jawab pada diri sendiri. 
Tanggung jawab merupakan salah satu kayu pengukur sama ada anda sudah mulai berusaha menentukan sendiri keutamaan, waktu dan sumber-sumber yang boleh dipercayai dalam mencapai kejayaan belajar.

2. Berikan tumpuan terhadap nilai dan prinsip yang anda percaya. 
Tentukan sendiri mana yang penting bagi anda.Jangan biarkan rakan atau orang lain menentukan apa yang penting untuk anda.
 

3. Dahulukan mana yang penting. 
Lakukanlah dulu keutamaan-keutamaan yang telah anda tentukan sendiri. Jangan biarkan orang lain atau hal lain menggangu apa yang telah anda tetapkan.
 
4. Anggap anda berada dalam "win-win situation".           
Anggaplah rakan anda yang banyak membantu dalam belajar bersama dan banyak memberikan idea baru dalam melakukan tugasan, juga sebagai saingan anda dalam kelas. Dengan cara begini, anda akan selalu terdorong untuk melakukan yang terbaik (do your best) di dalam kelas. 
 
5. Fahami orang lain, maka mereka akan memahami anda. 
Ketika anda membincangkan suatu masalah akademik      dengan guru, misalnya menanyakan tentang nilai matematik atau meminta tambahan waktu untuk menyiapkan kerja,      tempatkan diri anda sebagai guru tersebut. Cuba tanyakan pada diri anda, apakah alasan yang paling sesuai untuk diberikan ketika berada dalam posisi guru tersebut.
 
6. Cari penyelesaian yang lebih baik. 
Apabila anda tidak memahami tajuk yang diajarkan pada     hari ini, jangan hanya membaca ulang bahan tersebut. Cuba cara lain pula. Misalnya, bincangkan tajuk tersebut dengan guru, rakan, kelompok belajar atau dengan guru pembimbing (mentor) kamu. Mereka akan dapat membantu anda untuk memahami tajuk itu dengan lebih baik.
 
7. Cabar diri sendiri secara berkesinambungan. 
Dengan cara ini, belajar akan terasa mengasyikkan dan mungkin anda mendapatkan idea-idea yang cemerlang.
 
Semoga 7 (tujuh) langkah ini dapat membantu anda belajar secara efektif dan berjaya dalam pelajaran. 
 
-abufiras-





MUTIARA HIKMAH UNTUK LEPASAN PELAJAR SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (SPM)


PROMOSI KEMASUKAN PELAJAR BARU LEPASAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (SPM) KE KATPM
Sesiapa yang mahu dapatkan atau dapat surat tawaran KATPM Perlis  DIMINTA dan DIWAJIBKAN untuk mesej SMS NAMA PENUH, NOMBOR KAD PENGENALAN, ALAMAT EMAIL DAN NAMA KURSUS yang diambil, AM, TEL : 017-6842 836 untuk rujukan seterusnya bagi memudahkan urusan pinjaman pengajian. Anda juga boleh menghubungi AM, TEL : 017-6842 836 untuk pertanyaan lanjut mengenai pendaftaran KATPM.

MENGAPA KATPM MENJADI PILIHAN?

Mudah! Pilihlah Kolej Antarabangsa Teknologi & Profesional, Perlis, Malaysia (KATPM) sebagai destinasi anda untuk melanjutkan pengajian. KATPM adalah satu-satunya pilihan ramai pelajar dari segenap pelusuk negara kerana kelebihan dalam perkara-perkara berikut :
  • Semua kursus yang ditawarkan telah mendapat kelulusan daripada Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).
  • KATPM akan membantu mendapatkan pinjaman pelajaran bagi yang layak dan semua pelajar KATPM yang sedia ada telah pun mendapat pinjaman daripada PTPTN atau Agensi Kerajaan.
  • Diploma yang dikeluarkan oleh KATPM telah mendapat pengiktirafan daripada Jabatan Perkhidmatan (JPA) setaraf dengan diploma yang dikeluarkan oleh mana-mana universiti awam dan semua graduan layak dipertimbangkan untuk menjadi kakitangan awam.
  • Tenaga pengajar yang berijazah, bertauliah dan profesional.
Sistem PQRST adalah suatu cara yang diperkenalkan oleh EL Thomas dan Ha Rabinson   dalam buku mereka yang bertajuk            "Improving Reading In Every Class".Berikut adalah lima item yang menjadi tunjang sistem ini.
 
(a) Preview ( mengimbas Tajuk-tajuk Penting )
Dalam item ini pelajar disarankan agar melihat tajuk utama dalam sesuatu bab dan   seterusnya melihat tajuk-tajuk kecil yang menjadi rangka dalam mengambarkan maklumat atau isi penting dalam keseluruhan bab.
 
(b) Question ( Menyoal )
Daripada rangka ini, bina soalan yang boleh membantu anda mencari isi penting. Dengan cara ini anda boleh mengingati sesuatu dengan lebih jelas. 
 
(c) Read ( Membaca )
Membaca sesuatu tajuk akan menjadi lebih bermakna kerana setiap ayat menjawab soalan anda sendiri dari rangka topik.
 
(d) Self-Recitation ( Menyebut Satu Persatu )
Apabila anda sudah membaca, anda perlu mencatat atau melakar  sesuatu gambarajah   berkaitan dengan apa yang difahami. Kemudian   baca isi penting itu semula tanpa melihat nota yang telah anda catatkan.
 
(e) Test ( Ujian )
Untuk memastikan anda sudah memahami dan mengingati fakta     sebaiknya, anda perlu membuat penilaian kendiri. Dua cara boleh dilaksanakan iaitu melaksanakan ujian-ujian tahun lepas tanpa     melihat rujukan dan menggunakan teknik soal jawab dengan bantu rakan.






Sunday, 18 November 2012

Kugenggam Sebuah Kejayaan


Kugenggam Sebuah Kejayaan

PROMOSI MENARIK KEMASUKKAN PELAJAR KE KOLEJ KATPM
 
Kugenggam Sebuah Kejayaan


Di daerah sunyi, sepi tenang dan bening memukul perasaan. Kayangan (1990),  masih lagi mengejar makna kemajuan untuk mengisi kemerdekaan yang ditinggalkan bersama perjuangan yang belum selesai setelah tercatat berbagai peristiwa suka duka dalam lipatan sejarah negara. Embun pagi menitis bersama kedinginan mengajak ketenangan berpaut untuk memberikan ceria alam tika sang mentari mula menampakkan wajahnya. Kokokan ayam dan siulan unggas-unggas bersahutan menunaikan tugas seharian mengejutkan alam lena yang panjang. Cermin mimpi mula berderai menghadapkan makna realiti yang perlu ditempuhi oleh setiap insan di dunia ini.

Di pembaringan, kedinginan masih lagi menyucuk seluruh tubuh namun kugagahi jua untuk bangun demi suatu perjuangan. Selepas mengucap syukur kepada Ilahi kerana masih lagi dipanjangkan umur  dan aku terus berdoa semoga hari ini lebih baik dari hari semalam. Itulah yang dikatakan orang-orang yang berjaya. Akan aku usahakan agar segala usaha dan bakti yang aku curahkan akan membuahkan hasilnya. Pesan mak yang masih lagi segar dalam ingatanku, “Anakku, mengertilah bahawa kau mesti rajin belajar. Kerana sesungguhnya kalau kita berharta maka kita perlu menjaga harta tersebebut, akan tetapi sekiranya kita berilmu maka ilmu itu akan menjaga kita. Zaman kami dengan zaman kamu tidak sama. Dulu masa kami belajar, kami berjalan kaki berkilometer semata-mata hendak ke sekolah. Buku-buku memang tak mampu nak beli. Belajar pun di bawah pelita minyak tanah. Sekolah tak ada kipas, panas...!!! tapi kami tetap belajar untuk mencari ilmu.” Mak... susahkan orang-orang dulu belajar dan mencari ilmu !!!. Tentu banyak pengorbanan yang mak buat masa kecil dulu. Cerita mak lagi, pensil dulu tak ada pensil tekan, kalau diasah dan menjadi semakin pendek disambung dengan buluh supaya masih boleh digunakan. Jalan nak ke sekolah dulu tak ada tar.... jalan tanah merah. Kasut kalau putih dah bertukar menjadi merah. Setahun sekali nak tukar kasut pun susah. Koyak rabak sana sini tapi masih lagi setia dikaki mengatur langkah ke sekolah. Kalau hujan terpaksa isi kasut dalam plastik dan pakai selipar ke sekolah. Susah-payah zaman dulu. Syukur, zaman ini zaman moden. Tak perlu jalan kaki ke sekolah, tak perlu susah payah isi  minyak gas dalam pelita nak baca buku, ada TV, ada komputer, ke sekolah pun ada basikal tak pun orang hantar dengan motor atau kereta dan banyak lagi kemudahan yang dinikmati. Yang perlu kita perlu bersedia untuk menjadi seorang pelajar dan bersedia untuk diajar.

Sarapan pagi nasi lemak, roti kaya dan kuih-muih dah tersedia bersama wang belanja harian di meja makan. Teringat cerita mak, “Dulu mak pergi sekolah bekalnya ubi rebus dengan air teh. Kadang-kadang kalau tak bawa bekal, waktu rehat minum air paip kat sekolah sebab tak ada duit belanja. Balik baru makan nasi kat rumah. Lauknya kadang-kadang ikan masin, kadang-kadang telur dan kadang-kadang dengan kicap sahaja.” Mak tenang bercerita kepadaku sedang aku dapat melihat derita dari sinar matanya. Terasa amat berbeza dulu dan sekarang. Kata mak lagi “ belajarlah rajin-rajin. Mak tak mahu kamu susah dikemudian hari nanti.” Sebelum pergi sekolah aku cium tangan mak dan ayah sambil mengucapkan salam kepada mereka berdua sambil memohon keredhaan mereka. Aku ingat pesan cikgu yang menyuruh aku berbuat demikian kerana doa ibu-bapa adalah rahsia utama kejayaan kita. Masih kukuh diingatanku dengan kata-kata yang tersangkut di dinding kantin sekolah “Harapan bonda, insyaAllah tetap akan kami tunaikan”. Mak, anakmu berjanji akan belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya.

Dan aku berdoa agar aku akan berjaya dalam perjuangan aku ini. Basikal kukayuh dengan semangat membara memburu kejayaan dihari muka. Sekolah memang tak jauh dari rumah tetapi aku lebih selesa berbasikal. Ramai rakan-rakanku dihantar oleh ibu-bapa mereka. Susah payah mereka demi untuk melihat si anak mampu menggenggam harapan yang tercipta. Kami riang menikmati suasana pagi dikeceriaan alam suasana desa yang bisa menggamit seribu satu macam nostalgia disuatu hari kelak. Kufikirkan dimasa hadapan segala-galanya pasti berubah kerana aku telahpun menikmati limpahan lampu elektrik berbanding dulunya hanyalah kerdipan pelita minyak tanah.

Rakan-rakanku ramai yang sudah tiba awal. Pengumuman keputusan peperiksaan PMR akan diumumkan pada  hari ini. Debar hatiku menunggu akan detik itu, begitu juga wajah sahabat-sahabatku yang lain. Masing-masing cuba meredakan debar dengan berbual-bual dan bertanyakan khabar masing-masing dan aktiviti semasa cuti sekolah. “Berusahalah, tiada jalan pintas untuk berjaya, ramai orang yang berjaya menempuh berbagai cabaran dan dugaan sebelum berjaya mendaki sehingga ke puncak”, pesan guru kelasku sewaktu mula-mula masuk di dalam tingkatan 3. “Rancanglah proses pembelajaran kamu kerana orang yang gagal merancang adalah orang yang merancang untuk gagal”, bergema lagi nasihat guru dimindaku. Tika kita berbicara tentang cita-cita kau berpesan “Letakkan cita-citamu ditempat yang tinggi agar orang lain tak dapat mencapainya, hanya kita yang akan menentukan nasib diri kita. Bukan orang lain tapi kamu ...!!! Percayalah pada diri sendiri yang kamu memang boleh berjaya...!!! ”. Cikgu, nasihatmu kusemat dalam diri menjadi azimat untuk berjaya. Mak, abah dan cikgu, aku telah berusaha bersungguh-sungguh dan mengikut segala nasihatmu. Buku-buku pelajaran telah aku baca sebaiknya disamping buku-buku tentang belajar cara untuk belajar. Doa telah kupanjatkan setiap waktu kepada Ilahi semoga apa yang aku lakukan diberkati. Berjaya atau gagal aku disini bukanlah bererti aku akan gagal selamanya. Tetapi, aku juga ingin keluar dari kepompong ini untuk aku lihat dunia luar. Aku mesti pergi demi mengobarkan cita-cita dan perjuangan untuk agama, bangsa dan negara.

Ramai orang sudah mula berbaris di hadapan pejabat untuk mengambil keputusan masing-masing. Ada yang berwajah ceria dan ada yang muram apabila keluar dari pejabat. Aku...??? Debar menanti dengan penantian itu suatu penyiksaan. “Ya Allah, tabahkanlah hatiku dan semoga usahaku selama ini berbalas dengan kejayaan.” Tiba giliran aku untuk mengambil keputusan, dadaku berdebar-debar dan tanganku menggigil menyambut slip keputusan peperiksaan yang dihulurkan. Mataku bingkas membaca setiap baris yang tertulis. “Alhamdullillah...” terpacul syukur tanpa sedar bersama titis air mata kegembiraan. Terasa lembut tangan menyentuh bahuku. “Tahniah, kau telah berjaya mengharumkan nama sekolah. Cikgu bangga dengan kejayaanmu, muridku yang nakal.” Kepeluk erat guruku, "maafkan saya cikgu dan terima kasih kerana mendidikku menjadi manusia.” Rakan-rakanku mula mengerumuni cikgu dan masing-masing saling menunjukkan keputusan yang diperolehi. Kepuasan tertera di wajah kerana setiap usaha telah diterjemahkan maknanya dengan keputusan peperiksaan ini. Kami berjanji kepada diri sendiri untuk meneruskan perjuangan ini kerana masih banyak lagi jalan berliku yang harus ditempuhi. Mak, abah, cikgu-cikgu dan rakan-rakanku terima kasih atas segala pengorbanan dan kini kejayaan dalam genggamanku. 




Menarik Mengenai Kejayaan


MENARIK MENGENAI KEJAYAAN

PROMOSI MENARIK KEMASUKKAN PELAJAR KE KOLEJ KATPM
 

hanya untuk insan2 yg benar ingin mengubah kehidupan anda, kepada 
mereka yg ingin berhijrah dari sesuatu yg tidak/kurang sempurna 
kearah satu matlamat kehidupan yg benar2 selesa di dunia dan di 
akhirat.

"orang yg berjaya adalah orang yg sentiasa berfikiran positif"

"orang yg berjaya adalah orang yg sentiasa merebut peluang yg di 
berikan kepada nya"

"kita tidak mampu ubah kelahiran kita, tapi kita mampu ubah 
penghidupan kita"

"tuhan tak akan ubah nasib seseorang melainkan diri sendiri yang 
mengubahnya"

"Tanpa perubahan tiadalah kejayaan"

"hidup tanpa impian ibarat bangkai bernyawa"

"anda tidak memilih untuk menjadi insan biasa,tetapi memang hak anda 
untuk menjadi insan luar biasa kerana sebaik2 kejadian adalah 
manusia,maka perbaikkanlah diri anda"

"untuk malas kita perlu rajin,untuk rajin kita perlukan impian,untuk 
penuhi impian kita perlukan pengorbanan"

"JIKA FOKUS KEPADA KEJAYAAN,HALANGAN NAMPAK KECIL,JIKA FOKUS KEPADA 
HALANGAN,KEJAYAAN NAMPAK KECIL"

"orang yg gagal melihat kesukaran di dalam peluang,tetapi orang yg 
berjaya melihat peluang didalam kesukaran"

"perubahan kecil hanya melalui tindakan,perubahan besar perlukan 
pengorbanan"

"IMPIAN TANPA TINDAKAN UMPAMA MIMPI DI SIANG HARI,TINDAKAN TANPA 
IMPIAN UMPAMA MIMPI NGERI"

"BERSYUKURLAH DENGAN APA YG ANDA ADA,TETAPI JGN PUAS DENGAN APA YG 
ANDA ADA"

"ORANG YG RAJIN TIDAK SEMESTINYA BERJAYA,TETAPI ORG BERJAYA 
SEMESTINYA RAJIN"

BERUBAH SEKARANG UNTUK KEBAIKAN MASA HADAPAN

THINK.................FIKIR...........THINK...........FIKIR.....
 





Tuesday, 2 October 2012

Tentang Kolej Teknologi Dan Profesional Perlis Malaysia


Mula dikenali dengan nama Pusat Latihan Teknologi Maklumat KGBSB Sdn. Bhd. (PLTM) beroperasi sejak tahun 1998 dengan kerjasama Universiti Teknologi Malaysia (UTM) (Fakulti Sains dan Teknologi Maklumat). Dinaiktaraf dengan nama Kolej Teknologi & Profesional Indera Kayangan.
Pada tahun 2009, setelah mendapat kelulusan Kementerian Dalam Negeri untuk mengambil pelajar luar negara, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia menaiktaraf kepada Kolej Antarabangsa Teknologi & Profesional Perlis, Malaysia (International College of Technology & Professional) (KATPM).
Logo Kolej Antarabangsa Teknologi & Profesional
KATPM adalah sebuah institusi pengajian tinggi yang diluluskan oleh Kementerian Pengajian Tinggi, Malaysia (Ruj: R4P0001) dan Kementerian Sumber Manusia, Malaysia (Ruj: L00357) di bawah kawal selia Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK). KATPM ditubuhkan mengikut Akta IPTS 1996 dan telah beroperasi sejak 1998 di kampus Kangar, Perlis.
Sehingga kini KATPM telah mengeluarkan ribuan graduan dalam pelbagai bidang pengkhususan dan telah ditauliahkan MS ISO 9001:2008 (Ruj: AR3786). KATPM juga diiktiraf oleh United Kingdom Acceditation Service (Ruj: UKAS074).

Visi

Kolej Antarabangsa Teknologi & Profesional, Perlis, Malaysia (KATPM) berhasrat untuk menjadi sebagai sebuah institusi yang bertaraf dunia dalam mengendalikan program akademik dan kemahiran.

Misi

  • Mengamalkan etika profesionalisme.
  • Bekerja sebagai satu pasukan yang kreatif dan proaktif.
  • Menjadikan kolej sebagai institusi rujukan dalam bidang teknologi dan profesional.

Strategi

  • Mengekalkan mutu kerja yang berkualiti.
  • Membina potensi individu bagi menjadikannya berdisiplin, berilmu dan berakhlak mulia.
  • Proaktif kepada perkembangan teknologi terkini.
  • Mengekalkan kesinambungan komitmen dalam melaksanakan kerja harian.

Nilai korporat

Profesional
Memastikan anggota kerja kolej mempunyai tahap keterampilan yang tinggi.
Kepakaran
Mempunyai tenaga kerja yang pakar dan berusaha meningkatkan kepakaran individu.
Kerja Kumpulan
Setiap individu penting dalam budaya kerja berkumpulan.
Komitmen
Komitmen kerja berlandaskan keikhlasan, kejujuran, ketakwaan dalam melahirkan graduan yang berhemah tinggi.

Thursday, 30 August 2012

DIPLOMA TEKNOLOGI INDUSTRI (ELEKTRONIK) & PENDIDIKAN DITAWARKAN DI KATPM PERLIS


Syarat Kelayakan

Lulus SPM atau kelayakan yang setaraf dengannya dengan mendapat sekurang-kurangnya 3 kepujian, lulus Bahasa Melayu dan Matematik

Prospek Kerjaya

Buat masa ini, Kolej Antarabangsa Teknologi & Profesional merupakan satu-satunya kolej yang menawarkan kursus Teknologi Industri dan Pendidikan di negara ini. Bidang ini adalah satu bidang kritikal kerana Malaysia sedang berkembang pesat ke arah negara perindustrian baru (New Indrustrial Nation) dalam semua sektor.
Antara bidang-bidang keusahawanan serta peluang pekerjaan yang boleh diceburi adalah Minyak & Gas, Pengurusan Automasi, Industrial Electronic, Sektor Pengeluaran, Sektor Pembuatan, Health & Safety Management, Elektrikal, Industrial Maintenance, Logistic Management , Industrial Administrative Support dan pelbagai lagi.
Sebarang perubahan adalah tertakluk kepada pihak Kolej KATPM Perlis

Akreditasi

DIPLOMA PERAKAUNAN DITAWARKAN DI KATPM PERLIS




Syarat Kelayakan

Lulus SPM atau kelayakan yang setaraf dengannya dengan mendapat sekurang-kurangnya 3 kepujian dan lulus Bahasa Melayu dan Matematik

Prospek Kerjaya

Diploma Perakaunan bertujuan untuk melahirkan profesional dalam bidang perakaunan. Program ini mengandungi semua kursus perakaunan seperti kewangan, pengkosan, pengurusan, percukaian dan pengauditan. menyediakan latihan secara teori dan praktikal sebagai penyediaan kepada pelajar untuk memasuki komuniti perniagaan dan mengaplikasikan ilmu perakaunan dengan cekap dan lancar menggunakan sama ada sistem manual dan komputer.
Kolej Antarabangsa Teknologi dan Profesional mengambil langkah proaktif untuk menawarkan kursus ini bagi memberi peluang kepada remaja yang berminat untuk mendalami ilmu perakaunan di peringkat asas sebelum melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah serta kursus profesional seperti Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) dan Chartered Institute of Management Accountants (CIMA).

Sebarang perubahan adalah tertakluk kepada pihak Kolej KATPM Perlis

Provisional