Thursday, 10 May 2012

PENGUMUMAN MENARIK UNTUK SEMAK KEPUTUSAN TEMUDUGA KPLSPM 2012


by KULANZ on 30/04/2012 · 


Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) hari ini (30 April 2012 – Isnin) telahpun membuka Aplikasi Online Semakan Keputusan Panggilan Temuduga bagi Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan dengan Kepujian (PISMP) Ambilan Jun 2012. Semakan boleh dibuat mulai jam 2 petang.
Untuk makluman, butiran tentang tarikh temuduga, semakan keputusan dan tarikh pendaftaran masuk adalah seperti berikut:
§  Tarikh Temuduga: 07 – 18 Mei 2012
§  Semakan Tawaran: 05 Jun 2012
§  Tarikh Kemasukan: 18 Jun 2012
§  Makluman lain boleh dirujuk di Kalender Aktiviti Permohonan KPLSPM 2012.
*Tarikh di atas adalah sebagai panduan dan tertakluk kepada perubahan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia


Kepada para pelajar yang tidak dapat tempat di  Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan  boleh lah masuk ke  KOLEJ ANTARABANGSA TEKNOLOGI & PROFESIONALPERLIS, MALAYSIA (KATPM)  bagi yang layak mengikut syarat. Oleh itu Para Pelajar boleh daftar dengan memohon keratan pengesahan kemasukkan ke KOLEJ ANTARABANGSA TEKNOLOGI & PROFESIONALPERLIS, MALAYSIA (KATPM) dengan menghubungi AM: 017 6842 836 atau emailkan kat ammarmaju@yahoo.com


Sesiapa yang berminat untuk masuk ke KOLEJ ANTARABANGSA TEKNOLOGI & PROFESIONALPERLIS, MALAYSIA (KATPM)  mesej SMS NAMA PENUH, NOMBOR KAD PENGENALAN, ALAMAT EMAIL DAN NAMA KURSUS yang hendak diambil,  AM, TEL : 017-6842 836 untuk rujukan seterusnya bagi memudahkan urusan pinjaman pengajian. 

Anda juga boleh menghubungi AM, TEL : 017-6842 836.
Sebarang pertanyaan mengenai kemasukkan ke  KOLEJ ANTARABANGSA TEKNOLOGI & PROFESIONALPERLIS, MALAYSIA (KATPM)  bolehlah menghubungi AM, 017 6842 836 atau email ke ammarmaju@yahoo.com untuk perbincangan selanjutnya.

Maklumat Penting Berkenaan Temuduga KPLSPM
Berikut adalah beberapa maklumat penting yang perlu diketahui oleh pemohon berkenaan temuduga KPLSM.
1. Calon yang dipanggil temu duga dikehendaki menduduki ujian Inventori Sahsiah Keguruan (INSAK) semasa menghadiri temu duga.
2. Pemilihan calon untuk mengikuti kursus perguruan adalah bergantung kepada kedudukan pencapaian merit skor akademik, prestasi dan temu duga dan keputusan ujian INSAK. Keputusan oleh Jawatankuasa Pemilihan adalah muktamad.
3. Kementerian Pelajaran Malaysia berhak menawarkan program atau bidang pengajian bukan pilihan dan menempatkan calon yang berjaya di mana-mana Institut Pendidikan Guru (IPG).
4. Calon dinasihatkan menyemak status permohonan mereka dari semasa ke semasa untuk status panggilan temu duga dan juga tawaran ke IPG yang ditetapkan.
5. Tiada surat menyurat dikeluarkan untuk panggilan temu duga. Segala perbelanjaan dan risiko menghadiri temu duga adalah tanggungjawab calon sendiri.
6. Surat tawaran rasmi bagi calon yang berjaya akan diserahkan di IPG yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia setelah calon melapor diri di IPG.
Kepada calon-calon yang telah mengisi borang permohonan, diucapkan selamat berjaya dan mengikuti temuduga KPLSPM. Jika ada kelapangan anda juga boleh merujuk entri: Jawapan Kenapa Memilih Profesion Keguruan sebagai panduan untuk mengikuti temuduga nanti. Bagi yang tidak berjaya pula jangan berputus asa kerana peluang untuk anda melanjutkan pelajaran di peringkat tinggi dalam bidang lain masih terbuka luas.

SUMBER: kulanzsalleh